Nie je boilies ako boilies.
Nie je boilies ako boilies.

Určite mi všetci dáte za pravdu, že v posledných rokoch je na trhu obrovský výber výrobcov, ktorí sa zaoberajú výrobou boilies. Človek, keď vkročí do miestnej predajne občas ani nevie aké boilies zvoliť na rybačku. Prezerá si pulty a škriabe sa za hlavu a rozmýšľa nad tým načo asi tie ryby budú v daný moment dobre reagovať. Priznám sa som na tom obdobne, ako mnohí z vás taktiež ak sa rozhodujem, pomaličky ani netuším, čo vlastne k tej vode vziať načo bude úspech. Preto som sa rozhodol napísať tento krátky článok o boilies a jeho jednoduchšie rozdelenie podľa zloženia.

Boilies ak ich chceme všeobecne rozdeliť podľa komponentov, tak si ich vieme rozhrnúť do štyroch skupín. Prvou skupinou alebo kategóriou sú boilies 50/50. Jedná sa o cenovo najdostupnejšie a pre kapra nutrične najmenej hodnotné boilies. Hlavnou zložkou týchto boilies sú rastlinné múčky, sacharidy, arómy a esencie, kde výrobcovia dávajú prednosť lecnejším komponentom, aby boli balenia boiliesu cenovo dostupné. Z tohto dôvodu vo väčšine nemôžeme očakávať, že pri skrmovaní nutrične podhodnoteného boiliesu sa kapor bude zdržiavať na kŕmnom mieste dlhodobo. Sú vhodné na krátkodobé rybačky, kde kapra prehovorí k záberu skôr vynikajúca intenzívna vôňa než to, čo to dané boilies obsahuje. Táto kategória boilies aj napriek nízkej cene dokáže zamútiť vodu hlavne pri krátkych vychádzkach kedy potrebujete v krátkom čase zaujať ryby a prilákať ich na kŕmne miesto.

Ďalšou skupinou boiliesu sú boilies s vtáčím zobom alebo zmesou semien, ktoré si výrobca stráži ako základ úspešnej receptúry. Sú to boilies s vysokou nutričnou hodnotou nakoľko je zmes obohacovaná o semená, vaječné proteíny, ochucovadlá v niektorých prípadoch aj na prírodnej báze. Svojim vysokým obsahom rastlinných semien stúpa aj nutričná hodnota daného boilies, kde sú obsiahnuté okrem iného, aj tuky, minerály a taktiež bielkoviny, ktoré sú výborné hlavne v jarnom období kedy kapre potrebujú doplniť stratenú energiu v zimnom období kedy bolo potravy nedostatok. Toto boilies taktiež prispieva k celkovej vitalite rýb.

Do tretej kategórie si môžeme pridať boilies, kde sú nosiči úspechu rybie múčky. Boilies s vysokým obsahom živočíšnych múčok prevažne rybích je bohaté na bielkoviny živočíšneho pôvodu a tukov, kde je potrebná aj dostatočná teplota vody pre ich kvalitné štiepenie inými slovami trávenie. Pre svoj vysoký obsah uvedených zložiek sú vhodné do teplejšej vody, aby nedošlo k nasýteniu rýb na kŕmnom mieste. A tým zníženiu počtu záberov. Živočíšne bielkoviny a tuky prispievajú k celkovej kondícii a taktiež dobrým príratkom na váhe rýb.

A nakoniec sme sa dopracovali ku zlatému klincu programu a tou je kategória boilies HNV. High nutrition validity boilies v skratke HNV sa vyznačujú vysokým podielom bielkovín, tukov a minerálov a tým pádom majú vysokú výživovú hodnotu. Sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí neradi špekulujú a uprednostňujú nástrahy, ktoré fungujú bezpečne za každých podmienok. Zvyčajne obsahujú bielkoviny typov ako laktaalbumíny, izolovaný sójový proteín, mliečne bielkoviny v jednoduchých reťazcoch, ktoré sú ľahšie stráviteľné a energeticky pre rybu veľmi výhodné. Tento druh boilies je vyvážený a navrhnutý tak, aby, čo najlepšie vyhovoval energetickým potrebám kapra. Z toho hľadiska ich radi vyhľadávajú na kŕmnom mieste a taktiež sú vysoko selektívne keďže sú schopné prilákať veľké ryby.

Verím, že o boilies by sme si vedeli napísať doslova encyklopédiu. Je to alchýmia, ako sa patrí a toto je asi to najjednoduchšie rozdelenie druhov boiliesu podľa zloženia. Dúfam, že vám to aspoň trošku pomohlo v orientácii a to hlavne začínajúcim kaprárom. Keď nabudúce vstúpite do rybárskych potrieb tak vám toto základné rozdelenie pomôže pri výbere.
Autor: Ladislav Merva