Ygi baits. Od predstáv k realite

15.01.2025

Zdravíme ťa. Na úvod sa prosím krátko predstav.

Volám sa Igor Eliaš, mám 34 rokov a som z Geče pri Košiciach. Rybárčeniu sa venujem viac ako 25 rokov.


Igy a jeho krásny lysec na boilies z jeho dielne
Igy a jeho krásny lysec na boilies z jeho dielne
Pop Up nesmie chýbať aj keď začíname.
Pop Up nesmie chýbať aj keď začíname.

Spomínaš si na svoje začiatky s udicou v ruke? Kto ťa k tomu priviedol?

Moje začiatky pri vode sa datujú na rok 1997, kedy som sa prvýkrát ,,trápil,, s udicou a navijakom. Priviedol ma k tomu môj otec, ktorý ma chcel vytiahnuť do prírody.

Boli to tie klasické začiatky v tých rokoch. Len ruksak, bicykel, priviazané udice o rám a chytanie niekde v tichosti. Uvarené cestovinové kolienka a krmivo.


Na aké prvé boilies si chytal?


Juraj a jeho šupík chytený na Ygi baits na Šírave
Juraj a jeho šupík chytený na Ygi baits na Šírave

Asi to bola Lastia. Dipované boilies, alebo vankúšiky. Ten čo zahodil boilies, šiel po veľkej rybe. Nesmel prehadzovať a väčšinou sa čakalo minimálne do polnoci na pár hodinových vychádzkach. Vtedy sme boli štastní za kaprov 5+kg.

Kedy si sa rozhodol, že budeš rybolovu venovať väčšinu svojho voľného času?

Asi v 18tich rokoch som sa rozhodoval, či podľahnem úplne cestným motocyklom, alebo rybárčeniu. Rozhodol som sa pre ryby, pretože ma voda a život v nej lákal prebádať. Doteraz mám z vodného sveta rešpekt.


Aký štýl rybárčenia preferuješ a pri ktorej vode si vyrastal?


Ďaľší krásavec z miestnej vody SRZ Košice.
Ďaľší krásavec z miestnej vody SRZ Košice.

Vyskúšal som skoro všetky štýly chytania a bavia ma aj dravé ryby. V študentských časoch som si prešiel prívlačom, či na stojatých alebo riekach. No kaprárina mi prirástla najviac k srdcu. Či je to kaprárina na plaváčik pod nohami, alebo tvrdá kaprárina na veľké vzdialenosti. Vyrástol som pri štrkoviskách v okolí, pri Hornáde, ale najmä pri štrkovisku Geča.


Vieme, ze vyrábaš vlastné boilies YgiBaits BDS ? Aké boli začiatky výroby a čo ťa k tomu viedlo?


Takto to nejako začína.
Takto to nejako začína.

Skúsiť niečo nové. Bol som testerom niekoľkých značiek, ale chcel som zistiť, či dokážem aj ja vytvoriť niečo, čo bude rybe chutiť. A hlavne mal som veľký rybársky sen posledných asi 10 rokov, chytiť krásneho kapra na vlastný boilies. Začiatky v 2022 boli náročnejšie, všetok čas po večeroch nejaký ten mesiac, bol strávený pri študovaní, prekladaní článkov a aj praktickom skúšaní.

Toľko nezdarov pri výrobe som hádam nezažil v ničom inom vo svojom živote . Ale pokiaľ som neprišiel na ten správny balance, tak som to nevzdal a skúšal. Nemal som nikoho kto by mi v tomto pomohol. Len čítanie, skúšanie a hľadanie tých minimalistických chýb, ktoré urobia na konci veľký problém, bolo niečo strašné

Prvý ciel bol chytiť nejakú tú rybu. No som dosť náročný, tak veľmi rýchlo sa cieľ posunul na ďalšie úrovne. Najviac pri výrobe ,,trpela,, moja úžasná manželka a svadobný dar, kuchynský robot, ktorý to jediný nakoniec nezvládol

Naozaj moja manželka má v sebe neskutočne veľkú toleranciu ku všetkým mojim výmyslom. A taktiež môj kamoš Marek, s ktorým som vypil nespočetné množstvo káv a bol prvý, ktorý komentoval produkty a tlačil ma vpred.


A splnil sa ti tvoj rybársky sen ?


Naša nežná súčasť tímu Nati a jej lysček.
Naša nežná súčasť tímu Nati a jej lysček.

Áno. Pre mňa najväčší a ktorý ma konečne upokojil. Pretože som sa postupom času prestal tešiť opakujúcim sa úlovkom nad 10+ a nad 15+. Na miestnej vode sa mi podarilo chytiť tak vytúženú ťažko prekonateľnú hranicu, ktorú som mal niekoľko rokov napísanú na lístočku na chladničke. 20,5kg 110cm šupináč na moje úplne prvé dokončené boilies Dog Sh(i)t, ktoré sú už dostupné pre každého. To ma konečne dalo do fázi, že ,,idem si to konečne pri vode užívať,,.

No snov je ešte veľa. Na miestnych vodách som toho zažil veľa. Šírava mi už vydala pár svojich klenotov, no zatiaľ ju len spoznávam ako úplný amatér. Ale plány sú ďalšie naše veľké vodné plochy, ako aj časom zahraničie.


Nechcel si si svoje produkty nechať len pre seba?

Spočiatku chcel, mal som krátke obdobie izolácie. Ale u mňa radosť z dosiahnutého cieľa pretrváva veľmi krátko. Nabažil som sa hneď v prvé dva roky a chcel som zažiť inú radosť, z úlovkov niekoho ďalšieho. Tak som sa rozhodol, že posuniem produkty ďalej, členom môjho tímu a potom ďalším. A to sú tiež pekné príbehy, z ktorých mám ešte väčšiu radosť


Matúš a jeho vysnívaný osobáčik z miestnej vody na produkty Ygi baits.
Matúš a jeho vysnívaný osobáčik z miestnej vody na produkty Ygi baits.

Predstav nám v skratke svoj tím.. Aké majú skúsenosti s tvojimi produktami?

Sú to moji verní členovia. Natália, Matúš a Juraj. Juraj je prvý, čo začal veriť mojim produktom, ktorý sa po prvých začiatkoch trápil v dielni pri výrobe spolu so mnou. Prvý rok prekonal hranicu 20+kg na Šírave na príchuť Ykrill a Dog Sh(i)t a tiež na miestnej vode 15+. Nátalia a Matúš tzv. ,,tlakéri,,. Neustále ma tlačili vpred, keď som strácal motiváciu a fantáziu. Taktiež majú osobáčik z miestnej vody 16+kg, hneď po prvých pár návštevách. Základ, že veria vo svoje kŕmenie. No nezabúdajme že , gro úspechu je dobré miesto, šikovnosť a správne využitie všetkých skúseností rybára a hlavne urobiť niečo naviac. Boilies pre dobrého kaprára je len možno 20 percent z celkovej skladačky úspechu.


Ykrill
Ykrill
BDS z mojej dielne.
BDS z mojej dielne.

Predstav nám tvoje produkty?

Vo finálnej verzii sú 4 príchute klasických boilies a piata bude čoskoro.

Dog Sh(i)t – chobotnica a kombinácia ďalších múčok, ktoré spolu s ďalšími zložkami tvoria originálny zápach- preto taký názov. Na túto guličku som veľmi hrdý, pretože je iná.

YKrill – kombinácia krillu, kreviet a živočíšnych múčok. Extrémne slaná chuť.

YStrawberry – tzv. indická štipľavá (perníková) jahoda, kombinácia rybích múčok so zmesou originálnych indických korenín, štipľavé

PeachS – broskyňa / losos, výrazná sladká chuť

A pripravuje sa Ytuna – tuniak

Nepoužívam podporné suroviny, stabilizátory, zahušťovadlá ako napr.xanthán, arabská guma pod. Snažím sa to robiť pomocou poznania vlastností prirodzených surovín.

Ešte jedna pekná foto a môže ísť späť do vody.
Ešte jedna pekná foto a môže ísť späť do vody.

Začal si pracovať aj na Pop-up, aké budú príchute?


Neskutočná radosť, keď sa vám podarí zdolať takéhoto krásavca a ešte na boilies z vlastnej dielne.
Neskutočná radosť, keď sa vám podarí zdolať takéhoto krásavca a ešte na boilies z vlastnej dielne.

To je zatiaľ novinka. Príchute budú pravdepodobne Mango/oliheň, Rak/banán, Cray/krill, Yjahoda

Aké máš plány a ciele s výrobou YgiBaits?

Veľké. Aspoň pre mňa veľké. Nechcem nejako konkretizovať, ale momentálne je to zábava a o spätných väzbách. Pozitívne ohlasy ma neskutočne potešia. Z fotografií a zážitkov druhých sa teším dlhšie, ako z vlastných. A kritika je tiež fajn, vtedy je priestor pracovať na sebe a čo zlepšovať.


Čo by si na záver odkázal čitateľom?

Treba si ísť za tým, čo vás baví. Keď dosiahnete väčšie výsledky alebo menšie v našej krásnej záľube. Je to jedno. Lebo kto určuje mieru veľkosti výsledku? Len vy. Hlavne si tú radosť z toho užite. Žiadna ,,komisia,, nezasadá a nebude vás hodnotiť, či ste uspeli pri vode dostatočne, alebo nie. Záleží, len či vy ste šťastní a či Vás to napĺňa. A keď sa niekto úprimne teší s Vami, tak si vážte takých ľudí. Nie je ich v dnešnej dobe veľa.

Prajem veľa príjemných zážitkov pri vode a veľa úspechov stránke carp on bank a ďakujem za možnosť predstaviť svoju značku boiliesov Ygi baits. 

Autor: Marek Bačo.